top of page
חיפוש

איך תטפלי ב-Bleb או שלפוחית חלב?

את מניקה כבר תקופה את הבייבי שלך ופתאום חווה כאב במהלך ההנקה... מתבוננת ומזהה נקודה לבנה או אולי צהבהבה בקצה הפטמה שלך. כנראה שהתפתחה לך שלפוחית חלב. נקרא גם Milk blister או Bleb. מרבית האימהות יתלוננו על כאב חד במהלך ההנקה אבל חלקן לא יחושו כאב אלא רק יבחינו בנקודה הלבנה על פני הפטמה שלא היתה שם לפני כן.

מה גורם להופעת ה- Bleb?

כיום מבינים שהשלפוחית יכולה להיגרם מסיבות שונות:

  1. סתימה של צינורית חלב בקצה הפטמה שנגרמת מתאים חיידקיים שחוסמים את פתח יציאת החלב ואולי אלו בכלל התאים הלבנים שהגיעו לאזור כדי להתמודד עם החיידקים? לא ברור עד הסוף.

  2. הצרות של צינוריות החלב שנגרמת כתוצאה מלחץ לא מאוזן (בדר"כ קשור להתחלת תהליך דלקתי בשד).

  3. התעבות של שכבת עור הפטמה בגלל לחץ לא מאוזן בזמן ההנקה או השאיבה (מייצר מעין דלקת עורית).

ובעצם במילים פשוטות, מה שיוצר את השלפוחית הוא הצרות מסויימת של הצינורית בעקבות יניקה לא יעילה, לפעמים שינוי שחל בדפוסי ההנקה או השאיבה ולעתים שינוי בסביבה החיידקית שלך.

את בטח חושבת לעצמך איך מאזן החיידקים קשור ? כיום מבינים שהסביבה החיידקית מושפעת מאורח החיים שלך, פקטורים גנטיים, תזונה, האם ילדת בלידה וגינלית או קיסרית? ועוד ועוד גורמים. חלקם בשליטתך וחלקם פחות.


מה לא מומלץ לעשות כשמופיעה שלפוחית חלב?

בעבר ההמלצה היתה לפתוח את השלפוחית באמצעות מחט סטרילית. כיום מבינים שהפציעה באמצעות המחט עשויה במרבית המקרים להחמיר את המצב ולייצר טראומה מקומית לעור ולעתים אפילו הצרות משמעותית יותר של צינורית החלב.

ומה בכל זאת יכול להקל?

  • כמו תמיד, נרצה תחילה להבין לעומק האם דפוסי היניקה או השאיבה מיטביים? האם משהו השתנה בהתנהגות של הבייבי על השד? לעתים, שיפור אופן ההנקה יפחית את הלחץ שנוצר על הפטמה ובכך יביא בטבעיות לפתיחת השלפוחית ללא צורך בטיפול נוסף.

  • אם את שואבת באופן בלעדי או משלבת שאיבות עם ההנקה שלך, חשוב לשים לב שעוצמת השאיבה לא גבוהה מידי ולבדוק שקוטר חצוצרת השאיבה שלך מתאים במדוייק עבורך (כאן תוכלי ללמוד עוד על הנושא).

  • ואולי את מרגישה גם כאב מקומי בשד מעבר לשלפוחית בקצה הפטמה? במקרה כזה רצוי להתחיל טיפול שמרני למצבי דלקת שיכלול:

    • הנחת קומפרסים קרים (אפשר להניח קרח עטוף בבד) בתדירות גבוהה. אפשר בסיום כל הנקה ואפילו כל שעה אם הקור מקל עלייך.

    • עיסוי עדין מאוד של רקמת השד,

    • את יכולה לשלב תרגילי התעמלות לשד. תנועה תמיד מועילה ומשפרת את זרימת החלב.

    • המלצה נוספת אם אכן קיים גם כאב או שהופיעה אדמומיות בשד עצמו, היא ליטול כדורי איבופרופן/נורופן/אדוויל/אדקס במינון של 400 מ"ג כל 8 שעות לאחר האוכל (בהנחה כמובן שאין לך רגישות לסוג התרופה הזו).

  • אם הכאב הוא רק באזור השלפוחית בקצה הפטמה, אפשר להתחיל בטיפול שמרני של ריכוך עור הפטמה באמצעות הנחת צמר גפן ספוג בשמן זית אחרי ההנקה. מנסיוני, דיוק באופן האחיזה של הבייבי במהלך ההנקה בשילוב עם הטיפול השמרני, יכולים בהחלט לסייע בפתיחת השלפוחית במהלך ההנקות הבאות.

  • המלצה נוספת היא להוסיף תוסף תזונה לציטין סויה או חמניות במינון של 5-10 גרם ביממה, כלומר לפחות 3 או 4 כדורים של 1.2 גרם ביממה. בהדרגה תוכלי להפחית את הכמות כשהמצב ישתפר.

  • אם לא חל שיפור, אפשר לפנות לרופא/ת משפחה ולבקש מרשם למשחה סטירואידית (בישראל בדר"כ נותנים מרשם למשחת בקטורבן או מופירוסין).

  • בעבר היה נהוג להמליץ כטיפול שמרני על השריית הפטמה בכוס עם מים חמימים+כפית מלח אנגלי (Epsom salt) מספר פעמים ביממה למשך 10-15 דקות. היום פחות ממליצים על טבילה ממושכת של הפטמה במים מחשש לנזק לרקמת העור. אבל.. עדיין חלק מהאימהות ידווחו שהטיפול הזה בסופו של דבר הוא שפתח את החסימה בקצה הפטמה.

bleb שלפוחית הנקה

והכי חשוב? אל תנסי לדקור בעצמך את השלפוחית עם מחט! אני פוגשת לעתים אימהות שיצרו זיהום ודלקת בעקבות נסיונות עצמיים לפתוח את השלפוחית. נסי להבין מה הסיבה להופעת שלפוחית החלב. אם לא תחושי שיפור במצב אחרי טיפול שמרני, כדאי ורצוי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת IBCLC או גורם רפואי כגון רופאת הנקה או רופא/ת משפחה.

והעיקר? שיעבור במהרה :)




References:

Douglas, Pamela. "Re-thinking benign inflammation of the lactating breast: A mechanobiological model." Women's Health 18 (2022): 17455065221075907.


Mitchell, Katrina B., et al. "Academy of breastfeeding medicine clinical protocol# 36: the mastitis spectrum, revised 2022." Breastfeeding Medicine 17.5 (2022): 360-376.



bottom of page