top of page
חיפוש

איך תוכלי להעלות את ייצור החלב שלך?

תכננת להניק באופן בלעדי את הבייבי שלך, דמיינת את הרגעים המאושרים שלכם יחדיו אבל לרגע לא חשבת שתצרכי להתמודד עם מיעוט חלב או תסכול של הבייבי שלך על השד וגם תחושות של עצב, אכזבה וחוסר אונים שלך!


אבל לפני שאסביר מה הסיבות האפשריות למיעוט חלב, בואי נבין מה נחשב נורמלי?

  • הבייבי שלך יונק 10-12 פעמים ביממה או בעצם "גר" על השד שלך.

  • הבייבי שלך ישן רק על הגוף שלך או מתעורר זמן קצר אחרי שהנחת אותו בעריסה.

  • הבייבי שלך ער הרבה בלילה.

  • הבייבי שלך נראה מתוסכל ולא נינוח בשעות מסויימות של היממה.

  • ניסית להרגיע אותו באמצעות האכלה מבקבוק והוא גמע אותו בשקיקה.

  • ניסית לשאוב חלב במשאבה ובקושי השתחרר חלב.

כל אלו יכולים ממש להדאיג אבל לא פעם הם מעידים על התנהגות נורמלית של תינוקות בתחילת חייהם אבל אם את מוטרדת, כדאי להתייעץ עם אשת מקצוע.

ובכל זאת יכולות להיות סיבות למיעוט חלב זמני או קבוע:

  • האופן שהבייבי שלך יונק: אם לתחושתך הבייבי שלך לא יונק באופן יעיל, אולי את גם חווה כאבים או פצעים במהלך ההנקה, סביר שההנקה לא מיטבית ולכן כדאי לשפר ולדייק כדי להימנע מהשפעה שלילית על משק החלב שלך.

  • אמרו לך שתינוקות צריכים לינוק "כל 3 שעות" או לחלופין צריכים לפתוח פערים גדולים יותר בלילה. כמובן שזה לא נכון. השדיים שלך הם בתי חרושת. ככל שתהיה יותר דרישה לייצור, כך הם יספקו יותר חלב ולכן, רוטינות האכלה לפי לוחות זמנים נוקשים, עשויות להשפיע לרעה על אספקת החלב שלך.

  • איבדת כמות דם גדולה במהלך הלידה. יכולה להיות לכך השפעה זמנית על אספקת החלב שלךולצערי לעיתים גם בלתי הפיכה, אבל המקרים הללו פחות שכיחים.

  • גודש או בצקת שלא מטופלת כראוי עשוייה להפחית כמות של חלב. יש מיתוס לפיו אם יש לך גודש, עדיף שלא תשאבי כדי שלא לייצר יותר חלב. זה כמובן לא נכון ואפילו מזיק! גודש או בצקת שאינם מפונים, מייצרים לחץ על רקמת השד ועלולים לפגוע באספקת ייצור החלב.

  • גלולות למניעת הריון עשויות להפחית ייצור חלב. נכון קיימות בשוק גלולות למניקות על בסיס פרוגסטרון בלבד. אבל יש אימהות שגם הגלולות הללו יתערבו בייצור החלב ויגרמו להפחתה מינורית ולעתים משמעותית בייצור.

  • תרופות מסויימות יכולות להפחית את אספקת החלב שלך. למשל תרופות לייבוש נזלת או כאלו שנועדו להפחתת גודש בסינוסים.






המסר הכי משמעותי הוא: כמעט תמיד אפשר להעלות את כמות החלב! אבל לשם כך רצוי לזהות תחילה מה הסיבה שגרמה לירידה באספקת החלב או לחלופין מדוע ייצור החלב לא התבסס כראוי.

חשוב לזכור שייצור חלב פועל על פי מנגנון ביקוש והיצע:ככל שתפני יותר חלב מהשדיים שלך (באמצעות הנקה יעילה או שאיבה), הגוף שלך יקבל איתותים להגביר את אספקת החלב.

מה עשוי לשפר?

אני חוזרת ומדגישה את חשיבות זיהוי הסיבה למיעוט החלב, כי היא תנתב את הדרך לשיפור כמויות החלב. ישנם כמה דגשים שבדר"כ יסייעו:

  • שילוב שאיבות: משאבת חלב יכולה ממש להרים את אספקת החלב. כיום יש בשוק מגוון עצום של משאבות ולכן חשוב לשלב שאיבות במשאבה שתהיה מותאמת במדויק לצרכייך. גם לקוטר החצוצרה של משאבת החלב יש חשיבות עצומה. קוטר שמותאם לגודל הפטמה שלך עשוי להשפיע לטובה על כמות החלב שתשאבי.

  • עיסוי השד וסחיטה ידנית במהלך השאיבה: אמנם משאבה היא כלי עזר מצוין להעלאת כמות החלב שלך, אבל עיסוי עדין של השד וסחיטה ידנית תוך כדי השאיבה יסייעו לפינוי טוב ויעיל יותר של החלב ואלו יתרמו להגברת הייצור.

  • סחיטה ידנית של השד בסיום השאיבה: חלק מהאימהות מוצאות שסחיטה ידנית יעילה עבורן יותר משאיבה. אני ממליצה לשלב בין שתי הפעולות. התחילי בשאיבה לפי התוכנית שהותאמה עבורך ובסיום השאיבה, המשיכי בסחיטה עדינה של השד אל תוך הבקבוק עוד כמה דקות מכל שד. תופתעי לראות שבאופן הזה, משתחרר חלב נוסף.


  • תמיכה רגשית ופיזית: פעם הסבתות היו נוהגות להגיד: "אל תכעיסו אמא מניקה כדי שהחלב שלה לא יתייבש". אז כמובן שזה לא מדוייק.. ובכל זאת, אם את חווה סטרס, תחושה שמבקרים אותך על כל צעד שאת עושה, אולי את סובלת מכאבים, יתכן שתרגישי שהחלב לא משתחרר לך. למצב הרגשי אכן יכולה להיות השפעה על ההנקה. ולכן, חשוב לנסות לייצר סביבה תומכת, להתארגן על עזרה במטלות הבית, לדאוג לתזונה טובה ובעצם לאפשר לך להתמקד כרגע בהנקה ובכל מה שנדרש כדי להעלות את אספקת החלב שלך.

  • לעתים שילוב גלקטגוגים (מגבירי חלב אם) יכול לשפר. חלק מהאימהות יספרו שתוספת מזון מסויימת או פורמולת צמחים שיפרה את אספקת החלב שלהן. אני חושבת שרצוי לבדוק האם יש מידע מבוסס על תוסף המזון/פורמולה לפני שנוטלים כי לעתים יכולה להיות גם השפעה שלילית על הבריאות שלך.

  • טיפולים משלימים כגון דיקור סיני, עיסוי לימפטי של השד או טיפולים גופניים אחרים גם הם יכולים לסייע. חשוב כמובן להיעזר באנשי מקצוע מנוסים בתחום.


לעתים כל נסיון להעלות את אספקת החלב פשוט לא צולח. הסיבות עשויות להיות קשורות למצב הבריאותי שלך כולל חוסר איזון הורמונלי, מחלות אוטואימיוניות, למבנה שדיים מולד ועוד

אבל..

המסר הכי חשוב:

הנקה היא לא הכל או לא כלום. גם אם את מניקה באופן חלקי או שואבת כמות מצומצמת של חלב, כל טיפה היא זהב וכל הנקה היא עולם ומלואו!



אם את עדיין לפני לידה או שחווית בלידה הקודמת מיעוט חלב, אני מציעה לך להתכונן להנקה. אני יודעת שזה נשמע כמו קלישאה שחוקה אבל אימהות שמגיעות עם ידע, יתחילו להניע את התהליך מהר יותר ובכך יעלו את הסיכוי להנקה מוצלחת יותר!!









References:



Baeza, Carmela et al. “Re: "Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022" by Mitchell et al.” Breastfeeding medicine : the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine vol. 17,11 (2022): 970-971. doi:10.1089/bfm.2022.0129


Morton, Jane, et al. "Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants." Journal of Perinatology 29.11 (2009): 757-764.


West, Diana, and Lisa Marasco. Breastfeeding mother's guide to making more milk. McGraw-Hill, 20







bottom of page