top of page
חיפוש

הנקה במהלך ההריון

מניקה את הבייבי/פעוט שלך וגילית שאת בהריון?

לפעמים זה מגיע ממש בהפתעה. את מניקה את הבייבי/פעוט שלך וחווה כאב או רגישות בפטמות שלא היו שם לפני כן. בדיקה מהירה ו.. אכן את בהריון!

רגישות בפטמות היא לא פעם הסימן הראשון להריון ולאחריה יגיעו עוד כמה תופעות אופייניות: עייפות, בחילות, שינויים רגשיים ותנודות במצב הרוח, חשקים מוזרים למזונות מסויימים ועוד. כל התופעות הללו שכיחות בכל הריון אבל יכולות להיות מאתגרות יותר אם את עדיין מיניקה. הפעם עשוי להתלוות גם קושי לשאת את המגע הרציף של הבייבי/פעוט שלך כשאת גם ככה לא במיטבך.

אחת השאלות הראשונות שאולי מטרידה אותך היא: האם אפשר להמשיך להניק במהלך ההריון?"

התשובה היא כן. עבור מרבית האימהות הבריאות, המשך ההנקה אפשרי. הגוף המופלא שלך יכול להמשיך להזין את הבייבי/פעוט שלך בזמן שהעובר מתפתח ברחם שלך.



אבל יש כמה נושאים שכדאי להתייחס אליהם:

  • ככל שההריון מתקדם, רמות הורמון הפרוגסטרון עולות והוא ישפיע בהדרגה על אספקת החלב שלך וגם על הרכבו. כלומר? בערך מאמצע ההריון, החלב שלך חוזר לשלב הקולוסטרום! אולי הבייבי/פעוט שלך יתלונן ש"נגמר החלב" או שהטעם שלו השתנה (מתרחשת עלייה בריכוז הנתרן והחלבון וירידה בריכוז הלקטוז והאשלגן והחלב הופך להיות מעט יותר מלוח).

  • אם התזונה של הבייבי/פעוט שלך כבר מבוססת בעיקרה על מוצקים, הוא כנראה יסתדר עם הירידה באספקת החלב שתתרחש סביב הטרימסטר השני. יתכן שיבקש לינוק בתדירות גבוהה יותר ויתנחם בקירבה ומגע ממושך יותר עלייך, אבל קיים סיכוי שהוא יביע תסכול ואפילו ייפרד מההנקה מיוזמתו בעקבות "הרעת התנאים" שנגרמה לו.

  • אם הבייבי שלך ממש צעיר ועדיין יונק באופן בלעדי או שהוא רק התחיל לשלב מזונות מוצקים עם ההנקה, יתכן שתצטרכי להוסיף לו חלב שאוב/תרומות חלב אם או תמ"ל. הסיבה היא ההפחתה הטבעית בכמות החלב שלך עם התקדמות ההריון והחשש שהוא לא יקבל את כל כמות החלב הנדרשת עבור צרכיו התזונתיים והתפתחותיים.

  • כשהרכב החלב שלך יהפוך בהדרגה שוב לקולוסטרום, יתכן שגם הצואה של הבייבי/פעוט שלך תשתנה ותהפוך להיות במרקם רך או נוזלי יותר.


האם ההנקה עשויה לסכן את ההריון?

סקירה עדכנית של מחקרים מראה שאין בסיס לחשש להתפתחות צירים מוקדמים או חלילה להפלה בעקבות ההנקה, אבל חשוב שתהיי ערנית לכל שינוי בתחושות הפיזיות. ההסבר הפיזיולוגי קשור להורמון האוקסיטוצין שמופרש במהלך ההנקה ותפקידו לשחרר את החלב אבל הוא גם אחראי להתכווצויות הרחם ולצירים במהלך הלידה.

אל דאגה! כשההריון תקין ובריא, הכמות שמופרשת במהלך ההנקה היא קטנה ולא מספיקה כדי לייצר תהליך לידה. הידעת שאוקסיטוצין מופרש גם במהלך קיום יחסי מין? כך שאם לא נאמר לך להימנע מקיום יחסים, כנראה שאין סכנה להריון ולכן גם אין סיבה להפסיק את ההנקה.

אם את בשמירת הריון או שקיימת סכנה כלשהי לבריאותך או לבריאות העובר, רצוי להתייעץ עם הרופא/ה המטפל ולשקול את המשך ההנקה.

האם צריך לדאוג לאיכות החלב?

ד"ר הילארי פלאור (Dr. Hilary Flower) כותבת בספרה:

Adventures in Tandem Nursing: Breastfeeding During Pregnancy and Beyond,

שהורמוני ההריון שעוברים ממחזור הדם האימהי לחלב, לא מזיקים ובעצם אין להם שום השפעה על התינוק היונק. כיום יותר אימהות ממשיכות להניק כשהן נמצאות כבר במהלך ההריון השני שלהן וזאת בעקבות ההמלצה העדכנית של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים וגם של ארגון הבריאות העולמי בנוגע להנקה בלעדית בששת חודשי החיים הראשונים והמשך הנקה בשילוב מזונות מוצקים עד גיל שנתיים ואף מעבר. לכן חשוב להרגיע שהמשך ההנקה במהלך ההריון לא יפגע באיכות החלב.

ומה בנוגע לבריאות שלך?

כבר אמרנו שהריון הוא לא מחלה? :) הגוף שלך מסוגל להמשיך לייצר חלב איכותי ומזין גם במהלך ההריון, אבל חשוב שתדאגי לתזונה שלך. בכל זאת כעת את צריכה לדאוג לעצמך, לעובר שמתפתח ברחמך ולבייבי/פעוט היונק. אם את צמחונית, טבעונית או סובלת מחוסרים תזונתיים כלשהם, כדאי שתתייעצי עם דיאטנית קלינית שמתמחה בתזונת נשים בהריון.

חשוב להתייחס לעובדה שהנקה במהלך ההריון עשויה להחליש אותך ואולי תרגישי עייפות, קושי רגשי או פיזי להמשיך. אני מציעה שתהיי רכה וקשובה לעצמך, וכמו תמיד: אין הכל או לא כלום, לפעמים מוצאים דרך ביניים שמתאימה עבורך ועבור הבייבי/פעוט שלך.

ולסיכום:

מרבית האימהות שממשיכות להניק במהלך ההריון, יולדות במועד ולא חוות חלילה התכווצויות רחמיות או צירים מוקדמים.

ואולי ההנקה תימשך עד הלידה ותמצאי את עצמך מניקה טנדם (צמד): את הפעוט שלך ואת הבייבי החדש שהצטרף למשפחה? על כך אפרט בפוסט הבא.


References:

  • Flower, Hilary Dervin. "A new look at the safety of breastfeeding during pregnancy." Kelly Mom: Parenting and Breastfeeding (2007).

  • Lopez-Fernandez, G., et al. "Breastfeeding during pregnancy: A systematic review. "Women and Birth 30.6 (2017): e292-e300

  • Meek, Joan Younger, Lawrence Noble, and Section on Breastfeeding. "Policy statement: breastfeeding and the use of human milk." Pediatrics 150.1 (2022): e2022057988.




bottom of page