זה מתחיל בדר"כ כמה שבועות אחרי הלידה. שעות הערב מגיעות ואת מרגישה שהבייבי שלך לא רגוע. הוא יונק ויונק, לא מצליח להירדם. אולי בוכה או אפילו צורח, נראה מתוסכל וחסר אונים. כבר קפצתם על הכדור, כבר החלפת טיטול, ניסית שוב להניק אותו. ושום דבר לא מרגיע. הוא צורח וגם את כבר בוכה.. השעות עוברות וסוף סוף הוא נרדם!!
האם זה גזים? האם כמות החלב שלך פחתה? אולי נגמר החלב?! כל כך הרבה דאגות.
אתחיל ואגיד שהרבה אימהות מתארות מצב דומה בשעות הערב. באנגלית יש לזמן הזה אפילו שם: witching hours ואולי בעברית היינו מכנים אותן: שעות מכושפות?
מתי זה מתרחש?
התופעה שכיחה החל מגיל 2-3 שבועות אחרי הלידה ויכולה להימשך אפילו עד גיל 3-4 חודשים.
ובעצם? זאת התקופה המכונה "הטרימסטר הרביעי".
שעות הערב מגיעות, והבייבי שלך שהיה עד כה נינוח ורגוע הופך להיות:
כעוס, עצבני ולא שקט,
ההנקות ארוכות מאוד או קצרות מאוד ומלוות בתחושה שהוא לא מרוצה.
הבייבי שלך לא ישן או שנרדם לזמן קצר מאוד ומתעורר שוב בבכי,
הוא זקוק להרבה מגע ותנועה,
לעתים נראה כאוב.
מדוע זה קורה?
רגישות לגירויים: הבייבי שלך נחשף לכמות גירויים עצומה במהלך היום: אורות, קולות, שינויי טמפרטורה, ועוד המון תחושות חדשות. מוחו הלא בשל צריך לעבד את כל האינפורמציה החדשה ולכך נדרשת אנרגיה וגם סיוע הורי. הוא לא מסוגל לווסת את מערכת העצבים שלו או להירגע בכוחות עצמו ולכן בשעות הערב הוא עשוי לחוות הצפה. הוא יזדקק לתנועה, למגע רציף יותר, להפחתת גירויים חיצוניים ובעצם לתיווך שלך כדי "להוריד הילוך".
עוד תופעה שמתרחשת בשעות הערב היא "צבר הנקות". באנגלית המינוח יהיה cluster feeding. ההנקות הצפופות יכולות לגרום לך להרגיש שהבייבי שלך לא מסופק ולהעלות את החשש שכמות החלב שלך פחתה. עובדה מעניינת שאולי תרגיע אותך היא, שאכן כמות החלב נמוכה באופן טבעי בשעות הערב אבל אחוז השומן עולה בחלב דווקא כשהשד פחות מלא. כך שכנראה לא יהיה הבדל משמעותי בקלוריות אבל כן הבדל בזרימת החלב. ולכן יתכן שהבייבי שלך רעב יותר בשעות הללו, אולי הוא זקוק לנחמה, הרגעה והרבה מציצה לוויסות. את כל אלו הוא יקבל כמובן במהלך ההנקות התכופות.
מה יכול להקל עליכם?
הפחיתי גירויים בבית, עמעמי אורות, כבי מסכים והנמיכי רעשים אחרים.
חלק התינוקות נרגעים באמצעות מנשא, תנועה, קפיצה על כדור פיזיו .
הנקות תכופות יתנו מענה לצורך החזק במציצה, ירגיעו את הבייבי שלך ויספקו לו נחמה. הנקה היא הרבה מעבר לאוכל ולכן לא מפתיע שהוא מבקש לינוק שוב ושוב ושוב.
אמבטיה חמימה יכולה להקל עליו.
יהיו תינוקות שיסבלו יותר מכאבי בטן או גזים בשעות הערב. הנקה מפעילה את השרירים הטבעתיים של מערכת העיכול ויכולה להקל גם במקרה הזה. עיסוי של הבטן, קיפול הרגליים לכיוון הבטן ומגע גופני עמוק.
אימהות מספרות לא פעם שיציאה מהבית אפילו לזמן קצר, פשוט הרגיעה את הבייבי שלהן כשהן כבר חשו חוסר אונים. סיבוב קצר במנשא או בעגלה יכולים להרגיע את הבייבי שלך וגם אותך.
תמיכה ועזרה מבן/בת הזוג שלך, סבתא או שכנה. לא סתם אמרו "צריך כפר שלם כדי לגדל ילד" כל תמיכה יכולה לסייע בשעות הללו. הרי סטרס הוא "מדבק".. כשהבייבי שלך בוכה ובוכה, מערכת העצבים שלך גם נדלקת ואת בעצמך מפרישה הורמוני סטרס. שניכם נמצאים בתוך "מעגל זדוני" של תסכול וחוסר אונים. לפעמים אנרגיה "רעננה" של מבוגר נאחר שיחליף אותך, פשוט תרגיע את הבייבי שלך.
אל תשכחי את עצמך. אולי יתאפשר לך להיכנס בעצמך למקלחת חמימה, לשתות או לאכול משהו, כשהבייבי שלך בידיים בטוחות, זה ישפר את מצב רוחך והאנרגיות החדשות יסייעו לך לעבור את המשך הערב.
אם את מוטרדת או חוששת שהבעיה קשורה לאספקת החלב שלך, אל תמתיני אלא צרי קשר עם יועצת הנקה שתוכל להתבונן באופן ההנקה שלך ותסייע לך לשפר את דפוסי ההנקה אם אכן יהיה צורך בכך. חשוב לי להדגיש שאם הבייבי שלך עולה באופן תקין במשקל, יש לו שפע של יציאות (פיפי וקקי) ובשאר שעות היממה ההנקה יעילה ורגועה, רוב הסיכויים שחוסר השקט הוא נורמלי ומותאם לתקופת ההסתגלות שלו לחיים שמחוץ לרחם.
וכמו תמיד... איזה מזל שאחרי ערב מאתגר מגיע הלילה ולאחריו יום חדש 🙏
מאחלת לך ערבים שקטים ושהתקופה הזו תחלוף במהרה