כבר צלחתם את שלבי ההתפתחות הקודמים שגרמו לשינויים סביב השינה והנה הגיע שלב נוסף, גיל 8-10 חודשים. כיועצת הנקה ושינה, אני מרגישה שזאת נקודת משבר עבור הורים רבים שחווים תסכול סביב היקיצות המרובות ותחושה של חוסר אונים. הסיבה היא בעיקר סביב הציפייה החברתית שתינוקות יישנו ברצף בגילאים הללו. ציפייה שאיננה מגובה מחקרית. אבל כידוע, אם תינוק מתנהג אחרת מהציפייה החברתית הרווחת, ההורים יקבלו מסר שיש ככל הנראה בעיה ולכן צריך ורצוי לטפל.
האמנם? כמובן שלא!
כל תינוק והצרכים שלו, לכל תינוק סיבות שונות ומגוונות בגינן הוא מתעורר, רובן נורמליות ומותאמות לגילו.
בואי נבין תחילה מהן הסיבות השכיחות ליקיצות מרובות בגילאים הללו?
בגיל 8-10 חודשים מרבית התינוקות כבר זוחלים, חלקם מתחילים לעמוד, שלב הוספת המזונות המוצקים עולה הילוך ומתחילים לבסס מספר ארוחות ביממה. הבייבי שלך נמצא בשיאה של התפתחות פיזית, רגשית וקוגנטיבית ובנוסף, יכולה להופיע אצלו חרדת נטישה לעתים בשילוב עם חרדת זרים. אולי שמת לב שפתאום הוא נבהל מפרצופים זרים, נצמד אלייך יותר בסביבה חדשה או מתקשה להיפרד ממך. זהו שלב נורמלי לחלוטין בהתפתחות שמעיד שהוא מזהה את אמא ואבא כדמויות עיקריות בחייו, וכשאתם לא בסביבה הוא יכול לחוות פחד, חוסר אונים או דאגה.
כל אבני הדרך המרגשות הללו דורשות ממערכת העצבים של הבייבי שלך פעילות נמרצת והתוצאה תהיה בין היתר שינויים בדפוסי השינה: יקיצות מרובות בלילה, לעתים תחושה שהוא ממש נאבק בשינה, חלק מהתינוקות יתעוררו וישארו ערים לזמן ממושך, תינוקות יונקים ירצו לינוק בתדירות גבוהה יותר בלילה, חלקם ישכימו מוקדם יותר ויהיו מוכנים להתחיל את היום עוד לפני ציוץ הציפורים :)
עוד גורם שמתרחש לא פעם בשלב הזה הוא צמיחת שיניים שיכולה אף היא לגרום לאי שקט, בכי ויקיצות מרובות.
האתגר הגדול ביותר הוא להבין שאין בעיה שדורשת "תיקון". מכיון שמערכת העצבים של הבייבי שלך לא בשלה, הוא זקוק לתיווך שלך כדי להתמודד עם השינויים העצומים שהוא חווה. הידעת שבשנה הראשונה, המוח שלו מכפיל את גודלו? הוא נולד עם 25% מגודלו הסופי של המוח שלו ובסוף השנה הראשונה הוא כבר יגיע ל-50% מגודל מוחו הסופי. השינה מושפעת מכל אבן דרך התפתחותית שהוא חווה.
איך אפשר להקל?
סבלנות היא המפתח. הכל זמני וחולף. הבייבי שלך לא הפך להיות "תלותי" או התרגל לקום יותר. הוא מתעורר מכל הסיבות שציינתי, ואולי גם אחרות, וזקוק לסיוע שלך כדי לחזור לישון.
חשוב להבין שתינוקות יודעים להתריע על קושי, תסכול, כאב או עייפות אבל מתקשים להירגע בכוחות עצמם. התיווך ההורי יאפשר להם להירגע מהר יותר וגם לחזור לישון במהירות ובתחושת בטחון.
אם מתאפשר לך לחלוק את המענה בלילה עם הפרטנר שלך, זה עשוי להקל עלייך מאוד.
כדאי לייצר במהלך שעות היום זמנים בהם הבייבי שלך יכול להוציא אנרגיה: מחוץ לבית, בגינה, בטבע וגם בתוך הבית. זה יסייע לו לתרגל את השינויים הגופניים שהוא חווה ובנוסף יעייף אותו יותר ויסייע בבניית לחץ שינה חזק יותר לקראת הערב.
נסי לייצר שגרה בשעות היום ולקראת שנת הלילה: ארוחות בזמנים קבועים, תנומות בהתאם לצרכיו הספציפיים, הורדת הילוך בשעות הערב וכניסה רגועה לשנת הלילה. שגרה יומית מייצרת תחושת בטחון ומסייעת לבייבי שלך לחזות מראש מה השלב הבא לקראת שנת הלילה שלו.
השתדלי להרדים אותו במקום קבוע. אני מזכירה לך שמקום השינה הוא בחירה שלכם כהורים ולכן רק אתם תחליטו איפה נוח לכם שהוא יישן (איתכם במיטה, לצידכם בעריסה או במיטה משלו) העיקר שתמשיכו לתת לו מענה גם בלילה. נכון, זה מאתגר ולא פעם מתיש אבל התעלמות או חוסר תמיכה לא ילמדו אותו להירדם לבד, אלא רק יגרמו לו להבין שכנראה הצורך שלו לא יקבל מענה, ולכן כדאי שיפסיק לאותת.
אז איך בכל זאת נראה שאחרי כמה ימים של בכי ותסכול, תינוק ישן ״לילה״?
כיום מצטבר ידע רב שמבוסס על מדעי המוח לפיו כשתינוק לא מקבל מענה הולם לצרכיו הוא יתחיל לאותת באופן נמרץ יותר באמצעות בכי ותסכול אבל כשאלו לא ייענו, הוא "יכבה" את עצמו ויכנס למצב של Freeze כדי להתמודד עם הסטרס שנוצר. וכמו תמיד, יהיו תינוקות יותר רגישים ופגיעים ויהיו כאלו שהם יותר חזקים מנטלית להתמודדות עם סטרס.
לסיכום:
אין תינוק שרוצה לעשות רע להוריו, יש תינוק שרע או קשה לו וזקוק להוריו כדי לסייע לו.
ובעיקר? זכרי שיקיצות מרובות הן מצב נורמלי ומותאם לגיל ובסוף חולף 🙏 ותמיד אפשר למצוא דרכים רכות וקשובות להקל ולתת מענה.
References:
Paavonen, E. Juulia, et al. "Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts." Sleep Medicine 69 (2020): 145-154.
Kirshenbaum, Greer. The Nurture Revolution: Grow Your Baby's Brain and Transform Their Mental Health Through the Art of Nurtured Parenting. Balance, 2023.
Hookway, Lyndsey. Let's talk about your new family's sleep. Pinter & Martin, 2020.