top of page
חיפוש

האם צריך לנקות את השד לפני ההנקה?

עד לפני כמה שנים, חשבו שצריך לנקות ואפילו לחטא את הפטמה והעטרה לפני ההנקות.

כיום זה נשמע אולי קצת תמוה אבל הידע על עולם החיידקים נמצא בשיא התפתחותו בשנים האחרונות והוא משפיע גם על עולם ההנקה.

הגוף האנושי מארח ומאכלס בתוכו טריליוני חיידקים, וירוסים, פטריות וצורות חיים נוספים. אנחנו חיים איתם בהרמוניה ובאיזון והם בתמורה מייצרים ומשתתפים בתהליכים גופניים שונים ומגוונים שמשפיעים על בריאות תקינה, ואפילו על ההתנהגות שלנו.



ואיך כל זה קשור להנקה?

אז כבר אמרנו שההנחיה לסבן ולחטא את הפטמה והעטרה כבר לא רלוונטית. ובכל זאת איך הגוף החכם שלך מגן על הבייבי שלך מפני חיידקים מזיקים?

לכך אחראיות בלוטות מונטגומרי. אותן בליטות קטנות שגדלות במהלך ההיריון על העטרה שלך. כחלק מהצמיחה המואצת של השדיים במהלך ההיריון, שינוי הגוון של העטרה וגדילה של הפטמה, אולי שמת לב גם לגדילה של בליטות קטנות מסביב לעטרה שלך. הכמות שלהן משתנה מאימא לאימא. אצל חלק יופיעו בין 10-15 ואצל חלק הרבה מעבר. יתכן שלא תראי כלל את הבליטות הללו אבל הן נמצאות שם, ואצל חלק מהאימהות הן גם יפרישו חלב! (כפי שרואים בתמונה). אל דאגה, זה נורמלי ותקין.



לבלוטות מונטגומרי יש כמה תפקידים חשובים בתקופת ההנקה:

  • הן מפרישות חומר שומני שמעניק לחות ומגן על הפטמה מפני התייבשות, תחושת גירוי וסדקים.

  • לחומר השומני המופרש, יש גם תכונות אנטי בקטריאליות, כלומר הוא בעל אפקט מחטא.

  • הוא מסייע בשמירת האיזון החומצי באזור העטרה , כלומר PH מדויק.

  • בלוטות מונטגומרי מפרישות ריח דומה לזה של הורניקס- אותו חומר שעוותי שמכסה את גופו של הבייבי שלך כעובר ברחם. זאת הסיבה שלא כדאי למהר ולרחוץ אותו אחרי הלידה, כי הורניקס משמש כשכבת בידוד ששומרת על חום הגוף שלו, מספק לחות לעורו וגם מגן מפני זיהומים ופלישה של פתוגניים דרך העור. בנוסף, הריח המוכר יסייע לו למצוא את השד ולהתחיל מהר יותר לינוק!

  • ועוד עובדה מרתקת.. כשהרוק של הבייבי שלך בא במגע עם העטרה ועם בלוטות מונטגומרי, הוא חודר לתוך השד ומסייע לגוף שלך לייצר נוגדנים מותאמים במדויק לצרכיו! (זהו אחד המנגנונים באמצעותם חודר רוק לשד).

אז הבנו שלא רצוי לשטוף את העטרה ובטח שלא לגעת באותן בליטות קטנות שנראות לעתים כמו פצעונים קטנים.

עשי ואל תעשי:

  • כשאת מתקלחת, הימנעי מסיבון העטרה והפטמה.

  • אין צורך למרוח משחה או לשמן את העטרה כדי למנוע סדקים או יובש,

  • דווקא שימוש מוגזם במשחות עשוי לחסום את הפרשת הבלוטות ולייצר מעין תהליך דלקתי.

  • אם בכל זאת נפצעת אחרי הלידה במהלך ההנקה, תוכלי למרוח מעט מהחלב שלך על הפצע. בחלב אם יש מרכיבים שיסייעו להחלמה וריפוי הפצע.

  • הטיפול האידאלי הוא מריחת חלב אם+כמות קטנה של משחה מותאמת לפטמות, רק באזור הפצוע או שימוש ברפידות טיפוליות.

  • רצוי לשטוף ידיים לפני מגע בשד.

ולסיכום:

בלוטות מונטגומרי שנראות כמו פצעונים קטנטנים הן בעלות כמה וכמה תפקידים חיוניים להנקה! איזה מופלא ומדהים הגוף שלך שמתכונן להנקה ומייצר עבור הבייבי שלך את התנאים האופטימליים להסתגלות שלו לחיים שמחוץ לרחם :)



References:

Doucet, Sebastien, et al. "An overlooked aspect of the human breast: areolar glands in relation with breastfeeding pattern, neonatal weight gain, and dynamics of lactation". Early human development 88.2 (2012):119-128.

Al-Shehri,Saad S., ET AK. "Breastmilk-saliva interactions boost innate immunity by regulating the oral microbiome in early infancy," Plos one 10.9 (2015).




bottom of page