כאימא מניקה אולי חווית ביקורת מהסביבה על משך תקופת ההנקה שלך, על כך שהבייבי שלך כבר לא זקוק להנקה בלילה, ואם כבר בקעו לו שיניים, אולי הלחיצו אותך שהנקה לילית עשויה לגרום לעששת בפה שלו.
האמנם? האם זה עוד מיתוס שכדאי לנפץ? בואי נעשה קצת סדר בעובדות:
האם הנקה יכולה לגרום לעששת בשיניים?
עששת היא מחלה יחסית מודרנית. בתקופות פרה-היסטוריות, תינוקות ינקו לפחות עד גיל הילדות. עששת נצפתה לראשונה בשרידי שלדים רק לפני כ-8000 שנים. עובדה זו מעידה על כך שהיו גורמים אחרים שהשפיעו על התפתחות עששת שאינם קשורים להנקה.
בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, פורסמו מספר מחקרים שהציעו קשר בין הנקה לילית ועששת שכמובן הטרידו אימהות מניקות רבות. מאז, פורסמו מחקרים רבים שלא מצאו קשר ישיר בין הנקה וחלב אם לעששת! אחד המחקרים שפורסם בשנת 2007 בדק במשך 6.5 שנים, 13,889 צמדים של אימהות ותינוקות יונקים. המחקר מצא ש"אין ראיות להשפעות מועילות או מזיקות של הנקה ממושכת ובלעדית על עששת בשיניים בגילאי בית הספר המוקדמים"
גם בדו"ח שהוציא ארגון הבריאות העולמי (WHO) בינואר 2020 נכתב ש"עדויות מצביעות על כך שלתינוקות שיונקים בשנה הראשונה לחייהם יש רמות נמוכות יותר של עששת שיניים מאלה שניזונו מתמ"ל".
האם הנקה יכולה להגן מפני עששת?
מחקר שפורסם ב-European Archives of Pediatric Dentistry, בדק את השינויים באמייל השיניים לאחר השריית שיניים בחלב אם ומצא שלקטופרין (חלבון בחלב אם), למעשה קוטל חיידקים כולל את החיידק Streptococcus mutans, הידוע כגורם לעששת הפה. לקטופרין מעלה גם משמעותית את כמות הסידן שמגנה על השיניים.

האם יש הבדל בין תינוקות יונקים לתינוקות שמקבלים בקבוק?
כן! חלב אם אמנם מכיל לקטוז (דו-סוכר), אבל במהלך ההנקה החלב עובר מחלל הפה ישירות ללוע ולכן אין כמעט מגע עם השיניים. בנוסף חלב אם תורם לביסוס ושגשוג המיקרוביום ובכך משפר את החיסוניות וההתמודדות עם בקטריות מזיקות גם בחלל הפה. הלקטוז בחלב אם הוא דו סוכר שמתפרק באופן איטי ולכן פחות זמין להזנת החיידקים המזיקים.
לעומת זאת, אם הבייבי שלך אוכל מבקבוק, החלב נשפך לקדמת הפה שלו ובעצם נוצר מגע עם החניכיים והשיניים שיכול להשאיר שאריות חלב זמן ממושך בפה ולהפוך מזון לחיידקים מזיקים. אמנם יש הבדל בין בקבוק המכיל תמ"ל לבין בקבוק עם חלב שאוב, אבל אני מציעה להקפיד לשחרר את הבקבוק מהפה עוד לפני שהבייבי שלך נרדם, גם אם הבקבוק מכיל חלב אם. בעיקר בקרב תינוקות עם רגישות גבוהה יותר או נטייה גנטית לעששת.
אז הבנו שהנקה יכולה לסייע במניעת עששת ושגשוג חיידקים מזיקים.
אבל חשוב לדעת שיש גורמים אחרים שכן מעודדים צמיחת חיידקים מזיקים.
מה יכול בכל זאת לעודד התפתחות עששת בקרב תינוקות ופעוטות?
הסיבה יכולה להיות שילוב מזונות שמכילים סוכרים, עמילנים ומזון מעובד, שנשארים על השיניים או על החניכיים של הבייבי שלך במקום שהשיניים העתידיות אמורות לצמוח. אלו יכולים להוריד את הPH בפה שלו, ולהוות מצע לשגשוג חיידקים מזיקים.
שתייה ממותקת מכל סוג שהוא, תעלה את הסיכוי לעששת. לכן רצוי לשלב במהלך הארוחות מים ולא משקאות ממותקים.
חלק מהילדים בעלי נטייה לעששת ו/או חורים בשיניים עקב אמייל שן מוחלש. הסיבה לכך היא גנטיקה, מחלות אימהיות או עובריות ואפילו מתח חריג במהלך ההיריון.
עישון במהלך ההיריון וחוסר היגיינת הפה שלך, יכולים להשפיע על השיניים העתידיות של הבייבי שלך.
מיעוט רוק בפה עשוי לעודד עששת. הרוק "שוטף" סוכרים מהשיניים ומפחית חומציות. במהלך השינה באופן טבעי יהיה פחות רוק בחלל הפה של הבייבי שלך, אבל גם במצבים בריאותיים כגון אסתמה, סוכרת, בקרב פגים ובמהלך שימוש בתרופות מסוימות.
הידעת? עששת היא מחלה מדבקת! המנהג הנפוץ של מציצת המוצץ של הבייבי אם נפל על הרצפה לפני שהחזרת אותו לפה שלו, מאוד לא מומלצת ויכולה להעביר חיידקים מהפה שלך לפה שלו. אם את בעצמך סובלת מעששת, טפלי בשיניים שלך, כי אפילו בנשיקה, באכילה מאותה הכפית או כוס את יכולה להעביר אליו בקטריות.
איך תוכלי להשפיע כבר בהיריון על בריאות השיניים העתידיות של הבייבי שלך?
השתדלי במהלך ההיריון ובהמשך בתקופת ההנקה, לצרוך מזונות "מלאים" ומזינים. השיניים נחלשות ונהיות פגיעות ורגישות יותר אם קיים חסר במינרלים וכתוצאה מכך, פחות עמידות לחשיפה לחיידקים.
אחת ההמלצות היא לצרוך ויטמין D3 וויטמין K2 כבר במהלך ההיריון כדי להעשיר את התזונה האימהית, לצד צריכה של אומגה 3, פרוביוטיקה, דגנים מלאים, זרעים ואגוזים.
עוד פרט מעניין: אם קיבלת במהלך ההיריון או הלידה אנטיביוטיקה (בעיקר ממשפחת הטטרציקלינים) , עולה הסיכוי להתפתחות עששת ופגיעה בהתפתחות מבנה העצם.
איך תשמרי על השיניים של הבייבי שלך?
הנקה כמובן חשובה לבריאותו הכללית של הבייבי שלך אבל גם לבריאות הפה שלו.
שמרי על היגיינת הפה מהרגע שמבצבצת השן הראשונה. צחצחי לו את השן/שיניים עם מברשת אצבע או מברשת שיניים קטנה בכל ערב לפני השינה.
נקי את השיניים עם מטלית נקייה טבולה במים בתום ההנקות הליליות. אני יודעת שלא תמיד זה מתאפשר, אבל רצוי לשים לב שלא נשארות שאריות חלב בפיו.
שמרי גם את על שיניים וחניכיים בריאות. זה יפחית משמעותית את החיידקים שמועברים לבייבי שלך.
ואחרי כל אלו, חשוב לי להזכיר לך שהנקה ארוכת טווח הוכחה כבעלת יתרונות עצומים לבריאותו הפיזית והרגשית של הילד שלך! להנקה יש גם תפקיד משמעותי מבחינה אוראלית בהתפתחות תקינה של חלל הפה, הלסת והפנים, ואלו יכולים למנוע בעתיד הפרעות נשימה והפרעות שינה.
מאחלת לך ולבייבי/פעוט שלך, להמשיך ליהנות מהנקה טובה ומיטיבה :)
References:
Aly, A. A. M. Db Erfan, and R.K. Abou El Fadl. "Comparative evaluation of the effects of human breast milk and plain and probiotic-containing infant formulas on enamel mineal content in primary teeth: an in vitro study". "European Archives of Paediatric Dentistry 21 (2020):75-84.
Kramer, M. S., et al. "The effect of prolonged and exclusive breast-feeding on dental caries in early school-age children: new evidence from a large randomized trial." Caries Research 41.6 (2007): 484-488.
Palmer, Brian. "The influence of breastfeeding on the development of the oral cavity: a commentary". Journal of human lactation 14.2 (1998):93-98.
Palmer B 2000, Breastfeeding and infant caries: no connection. ABM News and Views, The Newsletter of The Academy of Breastfeeding Medicine 6(4):27 & 31.
World Health Orgabization. Ending Childhood Dental Caries: WHO Implementation Manual,