top of page
חיפוש

הנקת פעוטות

בחברה שלנו, הנקה היא נושא מאוד מסעיר, כל הורה או מכר מרגישים שהם יכולים לתרום או להעיר מניסיונם האישי. כשמדובר על הנקת פעוטות (הנקה מעבר לגיל שנה), הביקורת לא פעם מקצינה: "את בטח יודעת שבשלב הזה החלב שלך הוא כמו מים" או: "את הרי עושה את זה בשבילך, הוא מזמן כבר לא צריך לינוק".. הערות פוגעניות מהסוג הזה, מערערות את הביטחון האימהי בנוגע לחשיבות הנקת פעוטות. אמנם מתחיל שינוי מסוים בגישה, אבל הדרך עדיין ארוכה.



פעוט יונק אחרי גיל שנה
הנקת פעוטות


אם מתסכלים על תרבויות אחרות, פעוטות יונקים למרחקים ארוכים עד שהם נפרדים בטבעיות מההנקה. האקדמיה האמריקאית לרפואת משפחה (The American Academy of Family Phaysicians), מציינת את גילאי 2-7 שנים לפרידה טבעית של פעוט מהנקה. הם מוסיפים שאין ראיות לכך שהנקה ממושכת מזיקה לאם או לפעוט שלה.

הנה כמה עובדות הקשורות להרכב החלב אחרי גיל שנה:

במחקר שערכה Dewey בשנת 2001 היא חישבה שבכל 448 מ"ל חלב אם שמסופק לפעוט מגיל 12-23 חודשים, הוא יקבל:

313 קלוריות שהן 29% מהאנרגיה שהוא זקוק לה

43% חלבון

36% סידן

75% ויטמין A

76% חומצה פולית

94% ויטמין B12

60% ויטמין C

(אחוז מהקצובה היומית המומלצת)

במחקר נוסף שנערך בשנת 2005 ע"י מנדל ועמיתים בישראל בבית החולים ״ליס״ נמצא, שתכולת הקלוריות של חלב אם בקרב אימהות המיניקות מעל שנה הייתה בממוצע 880 קלוריות לליטר לעומת 742 אצל אימהות שמיניקות תקופה קצרה יותר. גם אחוז השומן היה גבוה משמעותית בחלב.

ומה בנוגע לערכים החיסוניים וההגנתיים בחלב אם?

כל עוד תניקי, ההנקה תגן מפני זיהומים ואלרגיות ותספק מענה חיסוני מפני וירוסים וחיידקים. במהלך השנה השנייה להנקה, חלב מכיל רמות גבוהות יותר של אימונוגלובולין A, לקטופרין וליזוזים. ההגנה הזו יכולה לעזור לפעוטות להתמודד עם מחלות ואפילו למנוע אותן, במיוחד כשהחשיפה לזיהומים עולה במעון או בגן. בשלב הזה, להנקה יש יתרון בריאותי אדיר! חלב אם הוא רקמה אנושית חיה והרכבו הייחודי משתנה בהתאם לצרכיו הספציפיים של ילדך!

במחקר שבדק חלב של אימהות בהנקה ממושכת (מעל גיל שנה), נמצא ריכוז גבוה משמעותית של אימונוגלובולינים וחלבוני SIgA ו-IgG לאחר השנה השנייה להנקה. המחקר מחזק את הצורך בתמיכה בהנקה גם לאחר הכנסת מזונות מוצקים וכותביו מסכמים במסקנותיהם "שהמשך תמיכה בהנקה צריכה להיות אחת ממטרות העל בהגנה על בריאות הילדים".

כיום כל ארגוני העל יישרו קו, כולל משרד הבריאות הישראלי וגם ה American Academy of Pediatrics, ובהמלצותיהם נכתב כי הם תומכים בהנקה באופן בלעדי עד גיל חצי שנה והמשך הנקה עם הוספת מזונות מוצקים משלימים עד גיל שנתיים ויותר- כל עוד המשך ההנקה מתאים לאם ולתינוקה.

ולאחד הנושאים הכי שנויים במחלוקת: האם הנקה ממושכת מייצרת תלות?

לא נמצאה כל עדות או מחקר התומך בטענה הזו. נהפוך הוא, הנקה ארוכת טווח מספקת חווית קשר ייחודית בינך לבין הפעוט שלך, ההתקשרות הזו חיונית להתפתחותו הרגשית והחברתית ולפיתוח כישורי ההתמודדות העתידיים שלו. מחקר שבדק את ההשפעות הפסיכולוגיות של ההנקה על תינוקות ואימהות מצא, שהנקה נקשרת לשיפור בביצועים קוגניטיביים, ככל הנראה בגלל הימצאותן של חומצות השומן LC-PUFAs בחלב אם וההשפעה הפוטנציאלית המיטיבה שלהן על התפתחות המוח במהלך הינקות. גם נוכחותו של הורמון האוקסיטוצין בחלב האם נמצאה כבעלת השפעה סוציו-רגשית חיובית, הוא נקשר להפחתת מתח והפחתה בהפרשת הורמון הקורטיזול המופרש כתגובה לסטרס. האוקסיטוצין מסייע גם להיקשרות אימא-תינוק גבוהה יותר. ולכל אלו שמתריעים מפני "נזק פסיכולוגי" אפשרי בעקבות תקופת הנקה ממושכת, מחקר ארוך טווח שנעשה בברזיל מסכם את ממצאיו בכך ש"לא נמצא קשר בין הנקה במשך 24 חודשים או יותר, לשכיחות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בגיל 6 שנים".


נכון, אין עדיין מספיק מחקרים עדכניים על הנקה ממושכת אחרי גיל שנה, אבל ברור לנו שגם אחרי 12 חודשים החלב לא "הופך למים". ההנקה ממשיכה לספק הגנה חיסונית, להיות חלק מתזונתו של הפעוט ומייצרת קשר רגשי עמוק בינך לבינו. הנקה ממושכת תורמת לפיתוח חוסן רגשי, לאמון ותחושת ביטחון שיסייעו לפעוט שלך בהתמודדויות רגשיות וחברתיות עתידיות בהמשך חייו.

אז, מקווה שהעובדות הללו הרגיעו אותך וסיפקו לך סיבות להמשיך ולהניק כל עוד טוב, מתאים ונעים לשניכם :)


References:

  • Czosnykowska-Łukacka, Matylda et al. “Breast Milk Macronutrient Components in Prolonged Lactation.” Nutrients vol. 10,12 1893. 3 Dec. 2018, doi:10.3390/nu10121893


  • Czosnykowska-Łukacka, Matylda, et al. "Changes in human milk immunoglobulin profile during prolonged lactation." Frontiers in pediatrics 8 (2020): 428.


  • Delgado, Carlos Alberto, et al. "Prolonged breastfeeding for 24 months or more and mental health at 6 years of age: evidence from the 2004 Pelotas Birth Cohort Study, Brazil." Child and Adolescent Mental Health 22.4 (2017): 209-215.



  • Joan Younger Meek, Lawrence Noble, Section on  Breastfeeding; Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics July 2022; 150 (1): e2022057988. 10.1542/peds.2022-057988


  • Krol, Kathleen M., and Tobias Grossmann. "Psychological effects of breastfeeding on children and mothers." Bundesgesundheitsblatt, Gesundheitsforschung, Gesundheitsschutz 61.8 (2018): 977.


bottom of page