כל ההיריון שמרת ולא שתית אפילו טיפה של אלכוהול אבל עכשיו אחרי הלידה, את מרגישה שממש מתחשק לך כוסית יין. האם זה מסתדר עם ההנקה? בואי נעשה קצת סדר..
הידעת?
בעבר, אלכוהול נחשב גלקטגוג (מגביר ייצור חלב) ובארה"ב מכרו בירה מסויימת שנחשבה כ"מעודדת ייצור חלב". מדוע חשבו ככה? כי אלכוהול אכן יכול להגביר את הפרשת הפרולקטין- הורמון ייצור החלב אבל מנגד ישנם מחקרים שמראים כי אלכוהול מפחית את הפרשת האוקסיטוצין- ההורמון שמשפיע על רפלקס שחרור החלב. כך שאולי תרגישי יותר מלאות אחרי שתיית אלכוהול אבל פחות חלב יוכל להשתחרר.
למה כל כך חוששים, מהי ההשפעה האפשרית ?
אמנם החשיפה של הבייבי שלך לאלכוהול קטנה יותר מהחשיפה שלו כעובר ברחם (מחקרים מראים ש-2% מהאלכוהול הנצרך מגיע לחלב) ועדיין, אלכוהול עשוי להשפיע על השינה שלו, יתכנו יותר אירועי בכי ואי שקט. צריכה מופרזת של אלכוהול מקושרת גם לפגיעה אפשרית בהתפתחות העיצבית והמוטורית שלו.
ההנחיות מחמירות יותר בשלושת החודשים הראשונים אחרי הלידה בגלל חוסר הבשלות של הכבד התינוקי וקצב סילוק האלכוהול מגופו.
מה מותר לשתות (אם בכלל) ומתי?
חשוב שתדעי שריכוז האלכוהול בחלב גבוה מעט יותר מריכוזו בדם שלך כי האלכוהול מסיס במים ובחלב אם יש ריכוז גבוה של מים. השיא שלו בחלב יגיע 30-60 דקות אחרי שתיית המשקה. אמנם יש לא מעט אינפורמציה מבלבלת אבל המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) קובע כי "צריכה מתונה של אלכוהול ע"י האם המניקה (עד משקה אחד ליום), לא ידועה כמזיקה, במיוחד אם האם ממתינה לפחות שעתיים לפני הנקה"
מהי ההגדרה למשקה אחד?
הכוונה ל:
100 מ"ל יין שמכיל 11-14% אלכוהול.
שליש כוס בירה או פחית של 330 מ"ל שמכילה 4-5% אלכוהול.
כוסית 40 מ"ל של וודקה, וויסקי, ג'ין, רום שמכילה 40% אלכוהול.
האם בירה שחורה אכן מגבירה יצור חלב?
חלק מהאימהות "ישבעו" ששתיית בירה שחורה (משקה לא-אלכוהולי), ממש הגבירה להן את החלב. אין לכך הוכחה מדעית אבל אכן בבירה שחורה ממש כמו בבירה אלכוהולית, ישנו מרכיב שמקורו בצמח כשות הידוע כמעלה את רמות הפרולקטין. אבל לפני שאת מתחילה לשתות כמויות גדולות של בירה שחורה, חשוב לזכור שהמשקה עתיר בסוכר ולכן לא רצוי לצרוך כמויות גדולות ממנו.
האם שאיבה תסלק את האלכוהול מהחלב מהר יותר?
התשובה היא לא.
רמת האלכוהול תישאר דומה לזו שבדם שלך (וככל הנראה אפילו מעט יותר גבוהה) ולכן, שאיבה ושפיכת החלב לא תתרום, גם לא שתיית מים. קצב פינוי האלכוהול מגופך הוא בממוצע 2-3 שעות לכל מנת משקה אחת, כך שתוכלי לחזור להניק או לשאוב כרגיל אחרי הזמן הזה. אם את מרגישה אי נוחות או מלאות, את יכולה לשאוב לפני כן, אבל לא להאכיל את הבייבי שלך עם החלב.
נכון שכואב ממש לשפוך חלב אם? אז פתרון מעולה הוא לשמור את החלב ששאבת ולהכניס אותו לאמבטיה של הבייבי שלך. החלב מרגיע את העור, ממש כמו שמן גוף טבעי ומזין. באופן הזה הוא לא מזיק חלילה או מסוכן עבורו.
איך תדעי כמה זמן בדיוק להמתין אחרי ששתית אלכוהול?
תוכלי להשתמש במחשבון הזה כדי לבדוק כמה זמן במדויק רצוי לחכות אחרי כל משקה.
בטבלה, משקל הגוף מוגדר בפאונדים. חשבי את משקלך לפי 1 ק"ג= 2.205 פאונד
חשוב לזכור שהתוצאה במחשבון היא המלצה בלבד ותמיד רצוי שתפעילי שיקול דעת על סמך התחושה הפיזית שלך אחרי שתיית האלכוהול, כי כל אימא מגיבה באופן שונה.
ולסיכום:
הכי בטוח לא לצרוך בכלל אלכוהול בתקופת ההנקה, אבל שתייה מידי פעם של כוסית יין/שוט/שליש בירה לא נחשבת מזיקה.
רצוי לשתות סמוך ככל האפשר לסיום ההנקה כדי לאפשר לגוף שלך לפנות את האלכוהול תוך 2-3 שעות עד להנקה הבאה.
בשבועות הראשונים אחרי הלידה עדיף להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול מכיוון שההנקות תכופות וקשה יותר לתכנן את ההפרשים ביניהן.
ועוד עניין שחשוב לקחת בחשבון: אלכוהול גורם לך להיות פחות ערנית ובפוקוס לצרכים של הבייבי שלך או חלילה לסימני מצוקה ולכן אם שתית בערב ואתם בשינה משותפת, הימנעי משינה עם הבייבי שלך באותה המיטה בלילה הזה או המתיני את משך הזמן הנדרש כפי שמופיע בטבלה הזו כדי היות שוב בפוקוס.
References:
המידע מבוסס על הרצאתו של הפרופ' לתזונה Ted Greiner