אולי את אחרי הלידה ואולי עדיין במהלך ההיריון אבל יתכן שכבר "הכינו" אותך לכך שלא תשני בלילות וכדאי לך להתחיל לצבור כוחות. אני חושבת ששינה של תינוקות היא אחד הנושאים הכי מדוברים והכי סוערים בשיח ההורי, כשלכל אחד יש עצות "מבוססות" איך לגרום לבייבי שלך לישון לילה שלם.
לא פעם העצות הללו ילוו בסיפורים על נסיון אישי כזה או אחר, על שיטה שעבדה עבור משפחה מסויימת וכד'. אם השינה של הבייבי שלך "תתאים" לכל הטבלאות ולוחות הזמנים שרצים ברשת, כולם יהיו מרוצים. אבל אם דפוסי השינה שלו יהיו מעט שונים, יכול להיות שתרגישי מתוסכלת, חסרת אונים או אפילו תחושה של חוסר מסוגלות הורית על כך שהבייבי שלך לא ישן כפי שמצופה בגילו.
קודם כל בואי נרגיע.. תינוקות הם לא רובוטים, ולכן אין לנו יכולת לתכנת אותם לפי שבלונות התנהגות נוקשות. הם כמובן גם לא מודעים לכל אותן טבלאות או לוחות זמנים קפדניים אלא מתנהגים בהתאם לצרכים האינדיבידואלים שלהם, כך שאם הבייבי שלך מתנהג אחרת "מהמצופה", סביר להניח שהכל בסדר! את יכולה להסיר דאגה מליבך..
ובכל זאת ישנם כמה דגשים שתוכלי לשלב בשגרת היומיום שלכם ויסייעו לבייבי שלך להיטיב את השינה שלו.
תחילה, מה ההבדל בין לוח זמנים לשגרה?
תינוקות, כמונו המבוגרים, זקוקים לסדר יום או שגרה מסוימת שמותאמת לשעון הביולוגי שלהם. השעון הביולוגי הוא מנגנון פנימי שמווסת פעילויות גופניות באופן מחזורי של 24 שעות. לדוגמא: הורמון הקורטיזול מופרש בשעות הבוקר ואחראי על חילוף החומרים, מערכת החיסון ותפקוד תקין של פעילויות גופניות והורמונליות שמתרחשות בשעות האור. לעומתו, הורמון המלטונין מופרש בחשיכה והוא מעודד שינה. לאחר הלידה, הבייבי שלך מתחיל לפתח בהדרגה מקצב מחזורי פנימי. אמנם ייקח לו מספר חודשים עד שהפרשת ההורמונים הללו תתבסס ותתייצב אבל, יש לך יכולת לסייע לו ממש מהימים הראשונים לחייו לייצר שגרה טובה שמותאמת לשעון הביולוגי שלו (ארחיב על כך בהמשך). לא נדרש כאן לוח זמנים קפדני או שבלונות התנהגות נוקשות ובלתי אפשרויות אלא מספר התנהגויות שיסייעו לו להסתגל לשגרת החיים החדשים שלו מחוץ לרחם.
לפני שנמשיך, מהי שינה נורמלית של תינוקות?
כשתינוקות נולדים, הם ישנים במקטעים קצרים ומתעוררים כדי לינוק, כדי לחוש קירבה ומגע אנושי, הם מתעוררים כשקר להם/חם להם, וכשמשהו מציק או מטריד אותם.
בנוסף, מחזורי השינה של תינוקות קצרים יותר מאלו של מבוגרים (כ-45 דקות בממוצע לעומת כ-90 דקות של מבוגר) והם מבלים זמן ארוך משנתם בשנת REM, שינה קלה ופעילה שבה מתפתח המוח, מתבצע תהליך של עיבוד האינפורמציה אליה הם נחשפים בזמן הערות ונוצרים עוד ועוד קשרים עצביים חדשים. ועוד עובדה חשובה.. בתחילת החיים הקיבה של הבייבי שלך קטנטנה ויכולה להכיל בכל פעם כמות קטנה של חלב. הרכבו של חלב אם מסייע בעיכול מהיר ובכך מפחית את האנרגיה הנדרשת ממערכת העיכול הלא בשלה שלהם. והנה לך עוד סיבה שתינוקות אנושיים מתעוררים בתדירות גבוהה בתחילת חייהם. היקיצות התכופות הללו להנקה הן גם מנגנון הגנה הישרדותי מפני אירועי דום נשימה ומוות בעריסה. כך ששינה נורמלית של תינוקות היא שינה מקוטעת שמשרתת את מערכות גופו הלא בשלות.
תיאום ציפיות הוא דבר חשוב מאוד בתחילת הדרך :)
אם כך, איך הבשלה פיזיולוגית והורמונלית תשפיע על הבייבי שלך?
בחודשי חייו הראשונים, גופו לא מפריש באופן עצמאי את הורמון המלטונין, ולכן השינה שלו איננה מושפעת מאור וחושך אבל הוא נחשף אל ההורמון דרך חלב אם שמשתנה בהרכבו ביום ובלילה בהתאם לשעון הביולוגי שלך!
לקראת גיל 4-6 חודשים, השעון הביולוגי שלו מתחיל להתבסס ואכן תהיה השפעה מסוימת על דפוסי השינה שלו.
איך את יכולה לסייע בהתבססות השעון הביולוגי שלו ?
הנה כמה עצות פשוטות ופרקטיות שתוכלי ליישם ממש מהימים הראשונים אחרי הידה: בשעות הבוקר תני לאור היום להיכנס בטבעיות הביתה. פתחי תריסים ווילונות, צאי עם הבייבי שלך מחוץ לבית כמה שאפשר, להליכה בפארק, ישיבה עם חברות בבית קפה, או לכל פעילות אחרת שתחשוף אותו לאנשים, טבע, אוויר צח וסביבה מלאת גירויים. זכרי, תינוקות זקוקים לסביבה חושית עשירה שפחות מתקיימת בשהות קבועה בתוך הבית. לקראת שעות החשיכה כדאי להפחית פעילות נמרצת ובעצם "להוריד הילוך" כדי לייצר סביבה רגועה ותומכת שינה.. עמעמי אורות בבית, הפחיתי רעשים וגירויים. עדיף להימנע מחשיפה לאורות כחולים שמגיעים ממסכי הנייד/TV. ההשפעה לא תהיה מיידית אבל השגרה הזו תסייע לבייבי שלך להירגע ולהסתגל באופן מיטבי לחיים החדשים מחוץ לרחם.
השעון הביולוגי הוא לא היחיד שישפיע על השינה של הבייבי שלך. ישנם גורמים נוספים שקשורים לבשלות מערכת העצבים שלו, לטמפרמנט שלו ועוד ועוד.. אלמנט נוסף בעל השפעה על השינה הוא לחץ השינה.
מהו לחץ שינה (Sleep pressure) ואיך הוא ישפיע על השינה?
ככל שהבייבי שלך ער למשך זמן ממושך יותר ונחשף לגירויים שמותאמים לגילו, כך תיבנה שוב עייפות והוא יהיה בשל יותר לשינה. בשנים האחרונות הרשת מלאה יותר ויותר בטבלאות והנחיות נוקשות בנוגע למשך התנומות ולחלונות ערות ושינה. הורים מרגישים שהם מנסים לתזמן את השינה של הבייבי שלהם רק על סמך ההנחיות הללו, ללא קשר לסימני העייפות האינדיבידואליים שלו. התנהלות כזו עשויה לגרום לתסכול מיותר.
חשוב לזכור: חלק מהתינוקות זקוקים ליותר שינה וחלקם לפחות, ולכן ההתבוננות תמיד תהיה על הבייבי שלך בהתאם לגילו וצרכיו האישים.
מהם סימני עייפות אופייניים של תינוקות?
כמו תמיד, את מכירה את הבייבי שלך הכי טוב ותדעי לזהות שינוי בהתנהגות שלו שמעיד שהוא התעייף אבל כאן אעלה מספר סימנים שכיחים:
אחד מהסימנים הפחות מוכרים לעייפות הוא כשהבייבי שלך נראה פתאום פחות מפוקס. אולי בוהה או מביט הצידה, כאילו מנסה להתנתק מהגירויים החיצוניים.
לעתים הסימנים יהיו הפוכים. פרץ אנרגיה ואפילו אקטיביות יתר, אבל מהיכרותך איתו תרגישי שהוא באי שקט ובעצם זקוק לסיוע שלך כדי "להוריד הילוך".
שפשוף עיניים ואדמומיות שמופיעה בין הגבות גם הם סימנים אופייניים לעייפות.
עוד סימנים שכיחים הם בכי, עצבנות או תחושה שהבייבי שלך כבר ממש לא מרוצה וזקוק לנחמה והרגעה.
לעתים סימן לעייפות יבוא לידי ביטוי ברצון לינוק או להירגע באמצעות מוצץ. תינוקות שאוכלים מבקבוק יכולים להראות סימנים שהם מעוניינים לאכול גם אם אכלו לפני זמן קצר.
ככל שתזהי מהר יותר את סימני העייפות, כך תוכלי לעזור לבייבי שלך להירדם בנינוחות ובמהירות.
בחודשי חייהם הראשונים, תינוקות לא זקוקים להחשכה ולשקט מוחלט בשעות היום כדי להירדם. הם יכולים להירדם ולישון בסביבה רועשת ומוארת, אבל בהחלט יזדקקו לתיווך של אימא או מבוגר אחר שיסייעו להם להירגע ולהיכנס בשלווה לשינה. תוכלי לסייע לבייבי שלך להירגע באמצעות הנקה, תנועה במנשא, מגע גופני, זמזום שיר שהוא אוהב ועוד. עם זאת, כשיגדל הוא עשוי להיות רגיש יותר לסביבה. כשתזהי את סימני העייפות הראשונים שלו, נסי להפחית את כמות הגירויים ולסייע לו "להוריד הילוך", כדי שיחוש רוגע ויוכל להיכנס לשינה טובה ושליווה.
ולסיכום:
כל התינוקות הבריאים יודעים לישון! אבל רובם זקוקים לליווי הורי כדי להיכנס לשינה. התמיכה שלך תעזור לבייבי שלך לבנות חוסן רגשי, תזין אותו פיזית ומנטלית ותתמוך בהבשלת מערכת העצבים שלו עד שיהיה מסוגל להירגע ולהירדם בכוחות עצמו.
מתי זה יקרה?
כל תינוק ופעוט והקצב האישי שלו. הבייבי שלך הוא יחיד ומיוחד, עם צרכים אישיים וטמפרמנט ייחודי משלו, ולכן נסי שלא להשוות אותו לתינוקות אחרים (אני יודעת שלפעמים זה ממש בלתי נמנע 😉).
זכרי,
הכל זמני, הוא יגדל, הצרכים שלו ישתנו ובסופו של דבר גם הוא יישן יותר שעות ברצף 😀
References:
Hookway, lyndsey. Holistic Sleep Coaching: Gentle Alternatives to Sleep Training for Health and Childcare Professionals. Praeclarus Press, 2018.
Hookway, lyndsey. Let's talk about your new family's sleep. Priter&Martin, 2020.